MAKİNE VE TASARIM TEKNOLOJİSİ ALANI

02.07.2021 2912

 

5.1.ÖĞRETİM PROGRAMININ AMAÇLARI

 Metal ve makine sanayisi dünyada hızla gelişen, pazar payı artan ve rekabet koşulları ağırlaşan bir sektör olmaktadır. Dolayısıyla metal makine sektörü sürekli gelişim gösteren, kendini yenileyen, araştırma ve geliştirme çalışmalarına ağırlık veren bir sanayi dalı olma durumundadır.

Makine teknolojileri ana sanayisi ve yan sanayisi, ülkelerde istihdama çok büyük katkılarda bulunmaktadır. Üretime yönelik bir sektör olduğu için de ülke ekonomilerine büyük oranda katkı sağlamaktadır. Ülkemizde bu sektörde kalifiye eleman ihtiyacı olduğu tespit edilmiştir

 Savunma Mekanik Sistemleri Dalında

       1.      Bilgisayar destekli tasarım ve üretim (CAD/CAM) programları ile makine parçalarını tasarlayıp, üretimini yapma,

2.      Geleneksel olmayan imalat yöntemlerini kullanarak parça imal etme,

3.      CNC tezgâhlarda iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini alarak makine parçalarının imalatını yapma,

4.      İş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini alarak makine parçalarının kalite kontrolünü yapma

5.      İş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini alarak makine ve mekanizmaların detay ve montaj resimlerini çizme,

6.      İş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini alarak mekanik sistemlerin montajını yapma,

7.      İş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini alarak parçalara yüzey işlemleri yapma

 ile ilgili bilgi, beceri ve yetkinliklerin kazandırılması amaçlanmaktadır.

 

MAKİNE VE TASARIM TEKNOLOJİSİ ALANI TANITIM BİLGİLERİ

 

 

 

 BAŞARILMASI ZORUNLU (*) MESLEK DERSLERİ TABLOSU

 

 

Dal

 

Sınıf

 

Anadolu Meslek Programı

 

Anadolu Teknik Programı

 

 

 

Savunma Mekanik Sistemleri

9

-

Temel İmalat İşlemleri

 

10

 

-

Bilgisayarlı Tezgâhlarda İmalat (CNC)

 

11

 

-

Bilgisayar Kontrollü Tasarım ve

İmalat (CAD/CAM)

12

-

-

 

9. SINIF MESLEK DERSLERİ VE KAZANIMLARI

 

   TEMEL İMALAT İŞLEMLERİ DERSİ

 Dersin Amacı : Bu derste öğrenciye; iş sağlığı  ve  güvenliği  tedbirlerini  alarak  imalat işlemlerinde kullanılan el aletleri ve takım tezgâhları ile makine parçalarının imalatını yapma ile ilgili bilgi ve becerilerin kazandırılması amaçlanmaktadır.

Sınıfı   - 9

Haftalık     Ders     Saati -6

 TEKNİK RESİM DERSİ

 Dersin Amacı:  Bu  ders  ile  öğrenciye  geometrik  çizimler  yapma,  görünüş  çıkarma  ve ölçülendirme/yüzey sembollerini kullanma ile ilgili bilgi ve becerilerin kazandırılması amaçlanmaktadır.

Sınıfı   9

Haftalık Ders Saati     3

 SAVUNMA MEKANİK SİSTEMLERİ DALI

  BİLGİSAYARLI TEZGÂHLARDA İMALAT (CNC) DERSİ

 Dersin Amacı : Bu derste öğrenciye; iş sağlığı ve  güvenliği  tedbirleri  alarak   CNC tezgâhlarında CNC tezgâhlarını kullanma, CNC tezgâhlarında programlama yapma, CNC tornada çevrim yapma, CNC frezede çevrim yapma ile ilgili bilgi ve becerilerin kazandırılması amaçlanmaktadır.

 Sınıfı   10

Haftalık Ders Saati     10

  SAVUNMA SİSTEMLERİNDE MESLEK RESMİ DERSİ

 Dersin Amacı :Bu derste öğrenciye; iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini alarak TS ISO DIN Standartları'na ve teknik resim kurallarına uygun şekilde cisimlerin ara kesit ve açınımlarını, standart makine elemanlarını, dişlileri çizme ile ilgili bilgi ve becerilerin kazandırılması amaçlanmaktadır.

Sınıfı   10

Haftalık     Ders     Saati         4

 BİLGİSAYAR KONTROLLÜ TASARIM VE İMALAT (CAD-CAM) DERSİ

 Dersin Amacı : Bu derste öğrenciye, İş sağlığı ve  güvenliği  tedbirlerini  alarak  CAM programında imalatı yapılacak parçaların katı ve yüzey modellerini çizme, CAM programında imalatı yapılacak katıların montajını yapma, katıların teknik resmini alma, CNC tornada CAM uygulamaları yapma, CNC frezede CAM uygulamaları yapma ile ilgili bilgi ve becerilerin kazandırılması amaçlanmaktadır.

Sınıfı   11

Haftalık     Ders     Saati         8

 SAVUNMA MEKANİK SİSTEMLERİNDE KALİTE KONTROL DERSİ

 Dersin Amacı :Bu derste öğrenciye, iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini alarak CMM cihazının kısımları, CMM cihazına iş parçasını bağlama, CMM cihazında el ile ölçüm yapma, CMM cihazı yazılımı ile program yapma, tahribatlı muayene yapma, tahribatsız muayene yapma, iklimlendirme çevre koşulları testleri yapma, mekanik çevre koşulları testleri yapma ile ilgili bilgi ve becerilerin kazandırılması amaçlanmaktadır.

Sınıfı   11

Haftalık     Ders     Saati         3

 GELENEKSEL OLMAYAN İMALAT YÖNTEMLERİ DERSİ

 Dersin Amacı      :Bu derste öğrenciye; iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini alarak 3B yazıcı ile imalat yapma, erozyon yöntemleri ile imalat yapma, lazer uygulamaları yapma, diğer yöntemler ile imalat yapma ile ilgili bilgi ve becerilerin kazandırılması amaçlanmaktadır.

Sınıfı   11

Haftalık Ders Saati     2

 MEKANİK SİSTEMLERDE MONTAJ DERSİ

 Dersin Amacı : Bu derste öğrenciye; iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini alarak tekniğine ve standartlarına uygun şekilde sökülebilen ve sökülemeyen montaj işlemleri yapma, sızdırmaz malzemeler ile yapıştırma, dolgu ve yapıştırıcı malzemeler ile birleştirme işlemleri yapma, tekniğine ve standartlarına uygun şekilde elektrik ark kaynağını yapma, oksi-gaz kaynak yöntemi ile yatayda telsiz ve telli düz kaynak dikişi çekme ile ilgili bilgi ve becerilerin kazandırılması amaçlanmaktadır.

Sınıfı   11

Haftalık     Ders     Saati         2

 SAVUNMA SİSTEMLERİ MALZEMELERİ VE YÜZEY İŞLEMLERİ DERSİ

 Dersin Amacı     :  Bu  derste  öğrenciye; iş  sağlığı ve güvenliği tedbirlerini alarak  malzeme seçimi yapma, ısıl işlem yöntemlerini ayırt etme, çelik malzemelere kaplama yapma, alüminyum malzemelere kaplama yapma, alüminyum malzemeleri boyama, yazı içi dolgu yapma, serigrafi baskı yapma ile ilgili bilgi ve becerilerin kazandırılması amaçlanmaktadır.

 Sınıfı   11

Haftalık Ders Saati     2

 

Kaynak: https://aselsanmtal.meb.k12.tr/